Azami Öğrenim Süresi Dolan Öğrenciler İçin 2021-2022 Akademik Yılı 1. Ek Sınav Başvuruları - Biruni Üniversitesi

Tarih : 2022

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44 (c) maddesi gereğince 7 yıllık azami öğrenim süresi sona eren Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizden anılan Kanun gereği ek sınav hakkı bulunanlar, sınav başvurularını 27.06.2022–29.06.2022 tarihleri arasında yapacaklardır. Sınavlar 04.07.2022-06.07.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Başvuru yapmak isteyen öğrencilerin, aşağıda örneği sunulan dilekçeyi doldurarak son başvuru tarihine kadar Mühendislik Fakültesi sekreterliğine getirmeleri gerekmektedir.

Sınava girebilmek için ödenecek olan ders başına ücret için Mali İşler Direktörlüğü ile görüşme sağlanması gerekmektedir.

Biruni Üniversitesi
    2547 Sayılı Kanunun 44 (c) Maddesi Uygulama Esasları

Bu uygulama esasları; 2547 sayılı kanunun 44. Maddesinin “c” bendi ile Biruni Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliklerinin ilgili hükümleri doğrultusunda azami öğrenim sürelerini dolduran son sınıf öğrencilerine ilişkin olarak yapılacak işlemleri kapsar.
    1. Öğrenci bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programları için dört, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını için yedi, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programları için sekiz, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programları için dokuz yıldır. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.
    2. Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan önlisans/lisans son sınıf öğrencileri 2547 Sayılı Kanunun 44. Maddesinin “c” bendinin hükümlerinden aşağıdaki şartlar kapsamında yararlanabileceklerdir;
    a) Azami süresini tamamlayıp sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler bu derslerden; uygulamalı, uygulaması olan derslerden devam şartı yerine getirilmemiş ve/veya daha önce hiç alınmamış derslere “bir defaya mahsus” olmak üzere “talepleri halinde” eğitim-öğretim yılı içerisinde güz ve bahar yarıyıllarında devam edebileceklerdir. Bu dersleri alıp devam şartını yerine getiremeyen öğrencilerin üniversite ile ilişikleri kesilir, devam şartını yerini getirip “başarısız” olan öğrenciler ek sınav haklarından yararlandırılır.
    b) Kayıtlı oldukları bölüm/programların ders planlarında yer alan tüm dersleri almış, uygulamalı ve uygulaması olan dersler dışındaki derslerde devam şartını yerine getirmemiş (Harf Notu FD olan) olsalar dahi, bu dersler için 2547 Sayılı Kanunun 44. Maddesinin “c” bendinde belirtilen ek sınav haklarından yararlandırılır.
    c) İki ek sınav sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere üç yarıyıl sınav hakkı verilir. Sınavlar sonunda mezun olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.
    ç) İki ek sınav sonunda başarısız ders sayısını beşe indiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.
    d) Ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Sınavlar sonunda mezun olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.
    e) Bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavına girme hakkı tanınır.
    f) Programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları (AGNO:2.00) sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri bir dersten sınırsız sınav hakkı tanınır.
    g) Azami süresi içinde stajını yapmamış olan öğrenciler için staj uygulaması da bu kapsamda “bir ders” olarak kabul edilecek olup staj uygulamalarına katılabileceklerdir.
    ğ) İlişiği kesilecek durumda olan öğrencilere ilişkin karar alma yetkisi Fakülte / Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulundadır.
    3. Ek sınavların uygulanması;
    a) Ek sınav haklarını kullanmak isteyen öğrenciler, başvurularını ilgili Fakülte / Meslek Yüksekokulu sekreterliğine yaparlar.
    b) Ek Sınavların tarihi, yeri ve saati ilgili birimlerce belirlenerek Üniversitenin internet sayfasında duyurulur.
    c) Ek sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 5 iş günü içerisinde ilan edilir.
    ç) Ek sınavlarda başarı notu hesabında yapılacak olan sınav notları esas alınır. Biruni Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliklerinde belirtildiği şekilde harf notu karşılığı verilir.
    d) Ek sınav hakkı kullanan öğrenciler, ilgili dönemlerde AKTS başına belirlenen sınav ücretlerini öderler.
    e) Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenciler, AKTS başına belirlenen sınav ücretlerini ödemeye devam ederler.
    f) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz.
    10. Üniversite yönetim kurulu kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

SINAV BAŞVURU DİLEKÇESİ’ne bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.